Mat för gravida

0kommentarer

Jag fick en komentar från någon annonym som hade fått rådet från sin barnmorska att inte äta kräftor eller räkor om hon inte hade fångat dom själv. Alla barnmorskor i sverige skall gå efter Livsmedelsverkets råd för gravida och på deras hemsida hittar man dessa listor :

Ät 2–3 gånger i veckan,

välj olika sorter

Någon gång per år

Exempel på fisk, fiskprodukter och
skaldjur som är säkra att äta

OBS - Gravad, rökt fisk och sushi:
ät nygjorda eller nyförpackade
produkter. Kontrollera förpackningsdatum.

All odlad fisk
Alaska pollock
Ansjovis
Blåmusslor
Fiskbullar
Fiskpinnar
Flundra/skrubbskädda
Hoki
Hummer
Kolja
Krabba, det vita köttet
Kräftor
Kummel
Lax och laxfiskar
Lutfisk
Makrill
Pangasiusmal
Pilgrimsmusslor
Räkor
Rödspätta
Sardiner
Sej
Sik
Sill, även inlagd
Tilapia
Tonfisk på burk
Torsk

 

Listan är inte fullständig, det finns
många fler sorter som går bra att äta.

Ät högst 2-3 gånger per år
sammanlagt av följande sorter
(kan innehålla kvicksilver)


Abborre
Gädda
Gös
Haj
Lake
Rocka
Svärdfisk
Stor hälleflundra (Hippoglossus
hippoglossus)
Tonfisk, färsk/fryst

 

Ät högst 2-3 gånger per år
sammanlagt av följande sorter
(kan innehålla dioxin och PCB)


Strömming, även surströmming


Lax* och öring*, vildfångad från
Östersjön, Vänern och Vättern
Röding*, vildfångad från Vättern


* Det gäller främst kvinnor som äter
egenfångad fisk, eftersom dessa fiskar
sällan finns i vanliga affärer.


Så tyvärr så har du nog råkat ut för en dålig barnmorska =/
Då jag själv nyligen läste Hälsa, kost och fysisk aktivitet så har jag ganska bra koll på vad som är bra och inte bra att äta.. Men självkalrt så kommer man inte ihåg allt.. =)

Kommentera

Publiceras ej