Jag fick en komentar från någon annonym som hade fått rådet från sin barnmorska att inte äta kräftor eller räkor om hon inte hade fångat dom själv. Alla barnmorskor i sverige skall gå efter Livsmedelsverkets råd för gravida och på deras hemsida hittar man dessa listor :
Ät 2–3 gånger i veckan,
välj olika sorter
|
Någon gång per år
|
Exempel på fisk, fiskprodukter och skaldjur som är säkra att äta
OBS - Gravad, rökt fisk och sushi: ät nygjorda eller nyförpackade produkter. Kontrollera förpackningsdatum.
All odlad fisk Alaska pollock Ansjovis Blåmusslor Fiskbullar Fiskpinnar Flundra/skrubbskädda Hoki Hummer Kolja Krabba, det vita köttet Kräftor Kummel Lax och laxfiskar Lutfisk Makrill Pangasiusmal Pilgrimsmusslor Räkor Rödspätta Sardiner Sej Sik Sill, även inlagd Tilapia Tonfisk på burk Torsk
Listan är inte fullständig, det finns många fler sorter som går bra att äta.
|
Ät högst 2-3 gånger per år sammanlagt av följande sorter (kan innehålla kvicksilver)
Abborre Gädda Gös Haj Lake Rocka Svärdfisk Stor hälleflundra (Hippoglossus hippoglossus) Tonfisk, färsk/fryst
Ät högst 2-3 gånger per år sammanlagt av följande sorter (kan innehålla dioxin och PCB)
Strömming, även surströmming
Lax* och öring*, vildfångad från Östersjön, Vänern och Vättern Röding*, vildfångad från Vättern
* Det gäller främst kvinnor som äter egenfångad fisk, eftersom dessa fiskar sällan finns i vanliga affärer.
|
Så tyvärr så har du nog råkat ut för en dålig barnmorska =/
Då jag själv nyligen läste
Hälsa, kost och fysisk aktivitet så har jag ganska bra koll på vad som är bra och inte bra att äta.. Men självkalrt så kommer man inte ihåg allt.. =)
Kommentera